Pentru o experienţă completă de navigare, te rugăm să activezi JavaScript în browserul Web.
Copyright © 2013 Numele firmei • Toate drepturile rezervate • TELEFON: +40 234 555 8910
VGtv Olt VGtv Valcea VGtv Arges
indexydf-3q9d0pxy5gaw-tmw10

REGIONAL
Vizitatori/zi
25498135_1947967225220948_7706464568542970168_n
Ucrainianca Petryna Dmytro cu expoziție de fotografie la Slatina
Luni 12 februarie 2018
Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina va găzdui începând de luni 12 februarie 2018 ora 16,00 expoziția de fotografie artistic semnată de artista fotograf Petryna Dmytro din Ivano Frankivsk (Ucraina). Expoziție se desfășoară în cadrul ediției a VI-a Festivalului Internațional de Fotografie „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly” grație parteneriatului cultural pe care Slatina îl are cu Asociația Internațională de Artă Fotografică „Euro Foto Art“ din Oradea, prin Clubul de Fotografie „Alutus“ Slatina și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt. În foaierul Centrului Cultural Eugen Ionescu din Satina slătinenii vor putea admira o selecție de fotografii alb-negru și color de o reală valoare artistică. Artista fotograf expozant s-a născut în anul 1974 în orașul Ivano Frankivsk – Ucraina (în românește Stanislău) și a început să fotografieze independent din anul 1991. Între anii 2005 - 2010 a lucrat ca fotograf de studio, iar în anul 2005 a devenit membru al Asociației Fotografilor din Ucraina. Este distins de Federația Internațioală de Artă Fotografică, care  i-a acordat distincția AFIAP. În anul 2016 a obținut distincția EFIAP și a fost ales președinte a Organizației Fotografice regionale Ucraina. Cu lucrările sale a participat la peste 20 de expozitii de grup în Ucraina, Polonia, Olanda și Germania, Slatina fiind cel de-al doilea oraș în care expune, după Oradea.(...) Sursă text Semnalul Oltului, Râmnicului și Argeșului  
   Redactor Valeru Ciurea, reporter Georgiana Raicu, operator imagine Viorel Raicu
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Olt. Gr-ul Livius Teiușanu primul atașat român la Washington comemorat la Drăgănești  Asociația Națională  Cultul Eroilor ,, Regina Maria”, Filiala Olt, sub conducerea  col. ( r )  Victor Epure și la inițiativa învățătoarei Elena Marinaș din Drăgănești Olt, au  comemorat pe cel care a fost Generalul Silvius Teiușanu, fiu al acestei localități, considerat erou național pentru faptele sale de vitejie pe câmpurile de luptă, fiind și primul atașat militar român la Washington.  Pentru a marca acest erou național, la mormântul său din cimitirul orașului, s-a desfășurat un parastas la care au participat trei preoți, precum și Mihaela Lală, directorul Muzeului ,, Traian Zorzoliu”, Doina Leulescu, renumit profesor de istorie din Slatina care va edita în curând o carte despre eroii Oltului, Liliana Ghiță- Boian - directorul Casei de Cultură, viceprimarul Dumitru Ciubuc, precum și cadre militare în rezervă și retragere, care au ținut să participe la acest eveniment deosebit de important, nu numai pentru istoria locală, dar și pentru cea națională.  Uimitoarea poveste a vieții sale este una incredibilă, demnă de cele mai mari bestsell-uri care au fost scrise vreodată, pe care istoria, din păcate, nu le-a consemnat, deoarece a fost prigonit și de regaliști și de comuniști. Născut la 1 septembrie 1888, într-o familie foarte bogată a unui preot din Drăgănești, Olt, a început școala militară la 1908, fiind selectat după numai un an să-și continue studiile timp de trei ani la o Școală de Ofițeri din Germania, la Infanterie. Dealtfel, a urmat mai multe școli pentru tot atâtea ramuri ale armatei, specializându-se în țară și străinătate. A luptat pe front în Primul Război Mondial, ca ofițer, în cadrul cohortei de cercetaşi „Domnul Tudor“,  sub comanda sa având-o și pe eroina Ecaterina Tedoroiu. În timpul luptelor armatei române din Campania anului 1916, Teiușanu a dat dovadă de mult eroism, chiar dacă a rămas fără mâna dreaptă. A stat o perioadă în spital, lăsat la vatră,  după care s-a reîntors pe câmpul de luptă. De fapt, contribuția sa eroică la luptele  desfășurate de Armata Română, a început cu participarea sa la Campania bulgară din 1913 ca ,, chief de mitralieră”, ocazie cu care a fost apreciat pentru modul în care a condus unitatea sa. (...)  Sursa text Semnalul Oltului, Ramnicului si Argesului.  Redactor Georgiana Raicu, op. imag. editare si montaj, ing. Viorel Raicu, VGtv Regional,  www.vgtvregional.cabanova.com
Gen. Rogojan a lansat vol. „Iulian N. Vlad– Confesiuni pentru istorie”

Joi 18 ianuarie 2018
Biblioteca Județană ,, Ion Minulescu” dn Slatina, a fost gazda lansării volumului „Iulian N. Vlad– Confesiuni pentru istorie”, scris de generalul (r) Aurel Rogojan. La această lansare, a cărei moderator a fost Florin Cârstea, directorul bibliotecii, au mai luat parte și col ( r) Nicolae Zărnescu, senatorul Florea Voinea ( fost ofițer de securitate), prieteni ai autorului. Cartea generalului Rogojan este un interviu realizat în mai multe serii cu generalul Iulian Vlad, cel care a fost șeful securității de până în 1989 și se vrea a fi o filă din istoria perioadei comuniste din țara noastră precum și rolul contraspionajului românesc în depistarea și stoparea la timp a unor lovituri de stat date cu sprijinul vecinilor ruși, unguri, bulgari sau cehoslovaci. Potrivit autorului, atunci, ca și acum aproape toți doresc fărâmițarea României. Bulgarii căutau în analele istoriei dovezi prin care să acapareze Dobrogea pentru a avea raniță directă cu Rusia, ungurii își doresc neapărat o parte din Ardeal, iar rușii fac tot posibilul ca Moldova să rămână în jurisdicția lor și cu ajutorul unor personalități importante din politica românească să dețină controlul asupra resurselor naturale după ce au pus pe butuci toata industria grea și au transformat-o în mormane de moloz și fier vechi. După ce Florin Cârstea a făcut o scurta bibliografie a autorului general Aurel Rogojan, fost ofițer de contraspionaj, Florea Voinea și Nicolae Zărnescu, au relatat întâmplări din cariera lor militară și rolul generalului Vlad, confirmând , cu alte cuvinte, cele relatate în carte. ( ...) mai multe amănunte într-un articol din revista Semnalul Oltului, Râmnicului si Argeșului.
Redactor Georgiana Raicu, op. imag. editare și montaj, ing. Viorel Raicu VGtv Regional, www.vgtvregional.cabanova.com
Ziua lui Eminescu și a Culturii Naționale marcată firav la Slatina
Miercuri 16 ianuarie 2018
Dacă în cele două județe aflate în jurisdicția noastră - Vâlcea și Argeș- ziua marelui poet național Mihai Eminescu dar și a Culturii Române a fost marcată de evenimente organizate nu numai de instituțiile de cultură dar și de Arhiepiscopia Râmnicului, la Olt activitățile s-au dovedit a fi unele destul de firave. Biblioteca Județeană  ,,Ion Minulescu” Slatina, a fost într-adevăr gazda unor evenimente desfășurate pe tot parcursul zilei însă cel mai important moment a fost cel în care copii de la Liceul Tehnologic Izvoarele au recitat poezii din opera lui Eminescu, iar directorul unității de învățământ Ionela Mateșică și actorul Tony Dincă, interpretând pe Mihai Eminescu și Veronica Micle, au citit două dintre scrisorile acestora.  Un moment important l-a avut scriitorul și publicistul Marian Malciu, poeta Marinela Preoteasa, Valerica Predescu, etc.
Mai multe amănunte în revista Semnalul Oltului, Ramnicului și Argeșului. 
Redactor Georgiana Raicu, op. imag. ing. Viorel Raicu VGtv Regional www.vgtvregional.cabanova.com
Grigore Cartianu si-a lansat un  nou volum la Slatina
 Vineri 17 decembrie 2017
Cunoscutul jurnalist și scriitor, Grigore Cartianu, și-a lansat o nouă carte la Slatina, la invitația Filiala Olt a Partidului Național Liberal. Volumul "600.000", este o veritabilă carte-manifest despre cele mai mari proteste ce au avut loc în România post- revoluționară, fiind cea de-a IX-a carte publicată de Grigore Cartianu în țară și cea de-a doua la Slatina. Evenimentul s-a desfășurat în sala de evenimente a Hotel Parc din Slatina cu participarea a președintelui PNL Olt, Liviu Voiculescu, lui Sorin Țârcomnicu, șeful liberalilor slătineni, a Elenei Iotu președinta OFL Olt, precum și a altor membrii liberali din filiala olteană. Din păcate, la această lansare au venit mult mai puțini liberali față de anul trecut, de la lipsind senatorul Siminica Mirea, deputatul Gigel Știrbu dar și alte nume importante ale liberalilor olteni. Subtitlul lucrării este semnificativ: “Fenomenul #Rezist, povestea celei mai ample rezistențe civice din istoria României”.
Despre volumul “600.000”, Cartianu a declarat că este o carte-manifest, în care se vor regăsi cei 600.000 de protestatari din duminica istorică de 5 februarie 2017, dar și toți cei care, într-un fel sau altul, s-au opus odioasei Ordonanțe 13 și jihadului anti-justiție.
 De asemenea, a adăugat că volumul “600.000” este un pamflet usturător la adresa celor care, prin ordonanțe de urgență și legi ticăloase, încearcă să impună tirania hoției, un este un elogiu adus celor peste 600.000 de români care au înfruntat gerul iernii pentru a-și salva justiția și țara. “600.000” este cartea luptei noastre continue pentru o țară normală, cu justiție puternică și dreaptă, nesupusă politic.
Grigore Cartianu este pasionat de istoria noastră recentă și contemporană. Jurnalistul este autorul a patru cărți meticulos documentate despre evenimentele din Decembrie 1989: “Sfârșitul Ceaușeștilor”, “Crimele Revoluției”, “Teroriștii printre noi” și “Cartea Revoluției”. De asemenea, a realizat scenariul filmului documentar “Moartea Ceaușeștilor. Trei zile până la Crăciun”, în regia lui Radu Gabrea.(...) Sursă text Semnalul Oltului, Ramnicului si Argesului.
Redactor Georgiana Raicu, op. Imag. Editare și montaj, ing. Viorel Raicu

Istoricul Aurelia Grosu a lansat filmul documentar ,, Vârstele Slatinei”
Joi 14 decembrie 2017
Muzeul Județean Olt, a fost gazda lansării filmului documentare ,, Vârstele Slatinei”, realizat de istoricul Aurelia Grosu, președintele Asociației Culturale ,,Amprente Oltene” finanțat de Primăria și Consiliul Local Slatina. Toți cei prezenței au asistat la un adevărat film documentar pe care-l vezi doar pe micile ecrane realizat de specialiști ai Televiziunii Române sau ai posturilor străine precum Discovery sau Digi World. Acesta fiind debutul istoricului Aurelia Grosu, în arta cinematografiei, postură foarte apreciată de colegii de la Muzeul Județean, dar și de oamenii de cultură și de artă prezenți la eveniment. Însuși directorul Muzeului Județean Olt, Laurențiu Guțică a ținut să o felicite pentru această remarcabilă postură. „Doamna Grosu face pionierat, în momentul de față. Dacă din punct de vedere al istoricului este cunoscută la nivel național ca o somitate, își face debutul şi în arta filmului. Avem de-a face cu un regizor de film. Iată că avem la nivel local un istoric capabil să promoveze un asemenea gen de documentar istoric. Este un documentar excepțional pe care vi-l recomand cu plăcere.”, a precizat directorul muzeului. În deschiderea evenimentului, Aurelia Grosu, a ținut să precizeze că acest film documentar că filmul documentar „Vârstele Slatinei” este o cronică sentimentală a Slatinei, cu prilejul aniversării a 650 de ani de atestare documentară, ce va avea loc anul viitor odată cu sărbătorirea Centenarului Marii Uniri. „M-am gândit să realizez un film documentar pentru că impactul imaginii este mult mai puternic și se adresează unui public cât mai divers, atât din punct de vedere al vârstei, cât și al pregătirii socio-profesionale. Filmul l-am croit pe o idee tematică în care am căutat să echilibrez cuvântul cu imaginea, și să transmit ceea ce a însemnat Slatina de altădată și Slatina de astăzi.” A ținut să precizeze pentru început, autoarea filmului documentar. (...) Sursa text Semnalul Oltului, Ramnicului si Argeșului. Redactor Georgiana Raicu, op. imag. editare si montaj, ing Viorel Raicu
----------------------------------------------------------------------
Slatina văzută în imagini de ziaristul George Pițulescu
 Sâmbătă 18 noiembrie 2017
Un material documentar în imagini strâns într-un album de o calitate excepțională, a fost realizat de jurnalistul  George Pițuluescu, cu sprijinul Primăriei Slatina și tipărit la Editura Hoffman.   Albumul numit sugestiv  ,, Iubim Slatina”, a fost lansat vineri, 17 noiembrie la Atelierul Intercultural ,, Victoria” din Slatina, în prezența  senatorului liberal Siminica Mirea, a jurnaliștilor Viorel Raicu și Doina Dincă de la VGtv Regional, Alin Dorobanțu și Florin Cătălin Ene de la Ziarul de Olt, Ionuț Jifcu de la Gazeta Nouă, Aurelia Grosu de la Muzeul Județean Olt și mulți alți prieteni ai autorului.
(...)
 Sursa text Semnalul Oltului, Ramnicului & Argeșului
Redactor Georgiana Raicu, op. imag Viorel Raicu
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Manifestări dedicate Centenarului Unirii, la Centrul Militar Caracal 

Joi, 9 oiembrie 2017, Sala de festivităţi a Casei Armatei din municipiul Caracal, a fost gazda unui simpozion dedicat Centenarului Unirii cu titlul ”Un Veac de la Marea Unire” organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Olt şi Asociaţia Culturală „La noi la români”, în parteneriat cu  Primăria Caracal, Asociaţia Judeţeană a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere „General Gheorghe Argeşanu”, Fundaţia Literar-istorică ,,Stoika” şi Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor Regina Maria”. La evenimentul organizat în Casa Armatei de la Caracal, au participat general locotenent (r) conferenţiar universitar dr. Florian Pinţă- prim vicepreşedinte AORR- invitat de onoare, Florian Laurențiu Stoica- președintele Asociației Culturale ,,Stoika” , Gheorghe Iorga-directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Olt, Niculina Merceanu preşedinte Asociaţia Culturală „La noi la români”, Cristina Pencu – administratorul Primăriei Caracal, Virgil Delureanu – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, cadre militare în rezervă şi retragere- membrii Asociaţiei Judeţene a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere „General Gheorghe Argeşanu”, pr. Protoereu Mihai Vânătoru, din cadrul Protoeriei Caracal, Mihaela Lală, directorul Muzeului ,,Traian Zorzoliu” din Drăgănești Olt, lt. Col ® Victor Epure- președintele Asociației Naţionale „Cultul Eroilor Regina Maria”, reprezentanţii instituţiilor de cultură din municipiul Caracal, Florica Grecu, inspector școlar general adjunct din cadrul ISJ Olt, eelva Maria Gheorghe- olimpică la istorie, dar și profesori şi elevi de la CN ,, Ioniță Asan” , Colegiul Tehnic ,,Matei Basarab” și Colegiul Agricol ,, Dimitrie Petrescu” (...) Sursă text Semnalul Oltului Râmnicului si Argeșului. 
VGtv Regional, Redactor Georgiana Raicu, op. imag. editare si montaj, ing. Viorel Raicu,

==================================================================
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Cultură
Adaugă text aici
Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****
 Expoziția lui Vitalie Butescu ,, acompaniată” de  muzică
Joi 8 Martie 2018
Pictorul Vitalie Butescu,  un basarabean recunoscu prieten al slătinenilor, a expus, ieri 7 martie, pe simezele Galeriei Artis din Slatina, o parte din lucrările sale, expoziție dedicată Ziliei de 8 Martie.  Amfitrionul evenimentului, Laurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean Olt,  i-a pregătit, maestrului Vitalie, o surpriză muzicală. Astfel că tânărul Alexandru Bîscoveanu  din Slatina, laureat al Festivalului „Corabia de Aur” – Secţiunea Muzică Uşoară, în anul 2017, a susţinut un microrecital, la acest vernisaj de pictură  numit special „Arpegii cromatice”, spre încântarea publicului.  Supriza a continuat cu maestrul Ion Crețeanu, directorul  Ansamblului ,,Doina Oltului” din Slatina, care a interpretat o baladă basarabeană și una autohtonă. Momentul a fost atât de emoționat, că i-au dat lacrimile  pictorului Vitalie Butescu. ,,Expoziţia «Arpegii cromatice» de la Slatina, circumscrisă de autor Programului Naţional «România Centenar. 1918-2018. Sărbătorim Împreună!» este una în care pledoaria artistică este pusă sub semnul românismului, din care trebuie să desprindem mesajul concordiei, bucuriei de a exista împreună, întru consolidarea României eterne a spiritului. Dacă dorim să avem perenitate pe scena istoriei trebuie să avem vitalitate şi caracter, să nu capotăm prin opţiuni eronate. Deasupra discordiei, ambiţiilor şi intrigilor este Ţara şi veşnicia sufletului românesc.”, a spus, printre altele  Laurențiu Guțică.   ( ...)
Amănunte în revista  Semnalul ORA. 
Redactor Georgiana Raicu, op. imag. editare și montaj, ing. Viorel Raicu,  VGtv Regional www.vgtvregionl.cabanova.com